Hakkında

Esma Koç KİMDİR?

Esma Koç, Diyetisyen

Fonksiyonel Tıp Diyetisyeni

2020 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden yüksek onur öğrencisi olarak mezun oldu. 2022 yılında ise İstanbul Bilgi Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik yüksek lisans eğitimine devam etmektedir.

Üniversite eğitimi süresince, Cenk Özyılmaz Beslenme ve Diyet Danışmanlık Merkezi’nde yetişkin beslenmesi üzerine; Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde otizm ve diyet polikliniğinde çocuk beslenmesi üzerine; Mehmet Akif Ersoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yetişkin beslenmesi üzerine; Başakşehir Devlet Hastanesi’nde yetişkin ve kurum beslenmesi üzerine zorunlu ve gönüllü olarak stajlarını başarıyla tamamladı.

Lisans eğitimi süresince ‘D vitamini ve Diyabet İlişkisi ‘ ve ‘ Endokannabinoidlerin Sağlık Üzerine Etkileri’ konulu detaylı seminerler hazırladı. Lisans bitirme tezi olarak “Tüketicilerin Omega-3 Yağlar ile Zenginleştirilmiş Gıda Ürünlerine İlişkin Eğilimlerin Değerlendirilmesi” konusunu hazırladı.

Kendisini daha da geliştirmek adına başta Psikodiyet Eğitimi, I.BESVAK Balparmak Buluşması, III.BESVAK Prof.Dr.Ayşe Baysal Beslenme Günleri Klinik Duruma Göre Probiyotikler Sempozyumu, Spastik Kolit Çölyak vb & FODMAPs ve Ötesi Konferansı olmak üzere birçok etkinliğe katıldı.

Ayrıca, Fonksiyonel Tıp Diyetisyenliği eğitimi aldı.

Ocak 2021 itibariyle Esma Koç Beslenme ve Diyet Danışmanlık Merkezi’nde danışan kabulüne başlamıştır.

N

Sağlıklı Kilo Verme

N

Beslenme Önerileri

N

Fonksiyonel Tıp

Sporcu Beslenmesi

Yaşlılıkta Beslenme

Gebelikte Beslenme

Verimli Sonuçlar

Her Birey İçin Doğru Beslenme Stratejileri Gerekir

Ezbere yaklaşımlar yerine doğru beslenme önerileri ve doğru stratejiler ile her birey başarıya ulaşabilir. Bilinmelidir ki herkese aynı beslenme metodları ile yaklaşmak bilimsel olarak doğru değildir. Alınan besinlerin içerik ve oranları bünyeden bünyeye farklılık göstermekte, sindirim ve emilim düzeyleri değişmektedir. Yaşanan sağlık probleminin temel sebebini ortaya koymadan uygulanacak stratejiler hayatı tehdit eden sonuçlar doğurabilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Günlük su tüketimim nasıl olmalı?

Kilonuzu,0.03 ile çarparak bulabilirsiniz. (Örn:59 kilosunuz x 0,03=1,77 lt su içmeniz yeterli olacaktır. Unutmayın;herkes 2,5-3 lt su içmek zorunda değildir.

Egzersiz yapıyorsanız eğer egzersiz sırasında da su içmeyi ihmal etmeyin. Vücudunuzun kaybettiği sıvıyı geri kazanması gerekir.

Su içmeyi ihmal etmeyelim bol bol su içelim.

Zayıflama çayları zayıflatır mı?

Bu tür çayların vücuttan su atılımını hızlandırıcı etkileri bulunmaktadır. Dolayısıyla kullanımları ile birlikte vücuttan fazla miktarda su idrarla dışarı atılacaktır. Bu durum, kişi tarafından zayıflama olarak algılanacaktır. Su içildiğinde tekrar eski kiloya geri ulaşılmaktadır.

İdeal kilo kaybı ne kadar olmalı?

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) haftalık kilo kaybının 0.5 – 1.0 kg. arasında olması gerektiğini vurgulamaktadır. Eğer ki birey ağır derecede şişman ise veya obeziteye bağlı birtakım komplikasyonlar söz konusu ise; kontrollü olarak haftada 1.5 kg. kilo kaybını uygun görmektedir. Ayda 4 – 6 kg. üzerindeki ağırlık kaybı metabolik olarak birtakım sağlık sorunlarını da beraberinde getirmektedir.

Günde kaç öğün beslenmeliyim?

Vücudun fizyolojik dengesini sağlamada ve organların düzenli çalışmasını sürdürmede yemeklerin tüketim sıklığı ile öğünlere düşen enerji ve besin ögelerinin miktarı ve oranları önemli rol oynar. Özellikle bireyi günlük yaşamın baskılarına hazırlama, yorgunluğu giderme, sağlıklı düşünmeyi sağlama ve hastalıklardan koruma açısından da düzenli beslenmek önem taşır.

Yeterli ve dengeli beslenmek için günde en az üç öğün besin tüketilmelidir.

Zayıflama ilaçları etkili midir?

Bu tür ilaçların ishal, gaz, karın ağrısı, vitamin eksikliği, kabızlık, uykusuzluk, ağız kuruluğu, yüksek tansiyon gibi yan etkileri mevcuttur. Zamanında piyasadan kaldırılan bazı ilaçların bağımlılık, katarakt, ölüm gibi sonuçlara yol açtığını bilinmektedir. İlaç tedavisinin aşırı şişmanlarda, doktor ve diyetisyen kontrolünde kullanılması gerektiğini unutmamanız gerekir. İlaç tedavisinin yararlı olması için mutlaka, kişiye özel bir diyetle birlikte kullanılması, yapılan hatalı davranışların yerine doğru beslenme alışkanlıkların kazandırılması gerekmektedir. Aksi taktirde ilaçlar kullanıldığı sürece etkindir ve ilacın kesilmesiyle birlikte kaybedilen ağırlığın hızla geri gelmesi kaçınılmaz olmaktadır.

Beden kitle indeksi değerleri nelerdir?

– 8.9 kg/m2’nin altında olanlar –Zayıf
– 19-24.9 kg/m2’nin arasında olanlar –Normal
– 25-29.9 kg/m2’nin arasında olanlar -Toplu(hafif şişman)
– 30-34.9 kg/m2’nin arasında olanlar –Şişman (obez) (sağlık açısından riskli !)
– 35-üzeri olanlar – aşırı şişman (sağlık açısından çok riskli)